pályázat

Napelemes Támogatások a Mezőgazdaságban

KAP-2024: Napelemes Támogatások a Mezőgazdaságban

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) 2024-ben számos támogatási lehetőséget kínál a mezőgazdasági termelők és vállalkozások számára. Ezek között kiemelt szerepet kapnak a fenntartható és megújuló energiaforrások, így a napelemes rendszerek is. Az alábbiakban bemutatjuk a KAP-2024 által biztosított napelemes támogatási lehetőségeket, különös tekintettel a feldolgozó üzemek, kertészeti üvegházak és állattartó telepek fejlesztésére.

Támogatási Lehetőségek

1. Feldolgozó üzemek fejlesztése

A feldolgozó üzemek energiahatékonyságának növelése kulcsfontosságú a versenyképesség és a fenntarthatóság szempontjából. A KAP-2024 támogatási programjai lehetőséget biztosítanak a napelemes rendszerek telepítésére, amely jelentős mértékben csökkentheti az üzemek energiaköltségeit. A támogatások mértéke és feltételei a következők:

blank

 • Pályázati támogatás mértéke: akár 50-70%-os vissza nem térítendő támogatás.
 • Jogosultak: mezőgazdasági feldolgozó üzemek, élelmiszeripari vállalkozások.
 • Támogatható tevékenységek: napelemes rendszerek telepítése, energiahatékonysági fejlesztések, zöldenergia felhasználás növelése.

2. Kertészeti üvegházak, hűtőházak és post-harvest fejlesztések

blankA kertészeti ágazatban különösen fontos a stabil és fenntartható energiaellátás. Az üvegházak és hűtőházak jelentős energiát fogyasztanak, ezért a napelemes rendszerek telepítése itt is nagy előnyökkel járhat. A KAP-2024 program keretében elérhető támogatások:

 • Pályázati támogatás mértéke: akár 50-75%-os vissza nem térítendő támogatás.
 • Jogosultak: kertészeti vállalkozások, üvegházak, hűtőházak üzemeltetői.
 • Támogatható tevékenységek: napelemes rendszerek telepítése, hűtőházak energiahatékonysági fejlesztése, post-harvest technológiák modernizálása.

3. Állattartó telepek megújítása

Az állattartó telepek energiafelhasználása jelentős költségeket jelenthet a gazdálkodók számára. A KAP-2024 támogatási programjai segítenek abban, hogy a telepek fenntarthatóbbá váljanak, és csökkentsék energiafüggőségüket a napelemes rendszerek segítségével. A támogatások részletei:

 • Pályázati támogatás mértéke: akár 60-80%-os vissza nem térítendő támogatás.
 • Jogosultak: állattartó telepek üzemeltetői, mezőgazdasági vállalkozások.
 • Támogatható tevékenységek: napelemes rendszerek telepítése, energiahatékonysági fejlesztések, állattartó telepek modernizálása.

blank

Hogyan Pályázhat?

A KAP-2024 pályázati felhívásaira való jelentkezéshez fontos a megfelelő előkészítés. Az alábbi lépések segítenek a sikeres pályázat benyújtásában:

 1. Előkészítés: Részletes üzleti terv készítése, amely tartalmazza a fejlesztési igényeket és a várható költségeket.
 2. Konzultáció: Vegyen részt konzultációkon és képzéseken, hogy pontosan megismerje a pályázati feltételeket és lehetőségeket.
 3. Pályázati dokumentáció elkészítése: Minden szükséges dokumentum és igazolás összegyűjtése, pályázati űrlapok kitöltése.
 4. Beadás: A pályázati anyag benyújtása az illetékes hatósághoz.
 5. Nyomon követés: A pályázat státuszának folyamatos nyomon követése és az esetleges hiánypótlások időben történő benyújtása.

Miért Válassza a Napelemes Megoldásokat?

A napelemes rendszerek telepítése nemcsak környezetbarát megoldás, hanem hosszú távon jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet. Az alábbi előnyöket kínálják:

 • Költségcsökkentés: Csökkenti az energiafogyasztási költségeket és függetlenedést biztosít az energiaárak ingadozásától.
 • Fenntarthatóság: Hozzájárul a környezet védelméhez és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokhoz.
 • Értéknövelés: Növeli a gazdaság és az üzemek értékét, javítja a versenyképességet.

A KAP-2024 támogatási lehetőségei révén most kiváló alkalom nyílik arra, hogy a mezőgazdasági vállalkozások és gazdaságok modernizálják energiaellátásukat és hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb jövőhöz.

 

A pályázatról írt az agroinform is, itt olvasható a cikkük: https://www.agroinform.hu/palyazatok/feldolgozo-uzemek-komplex-fejlesztesenek-tamogatasa-71970-001

#KAP2024 #Napelem #Zöldenergia #Fenntarthatóság #Mezőgazdaság #Agrárpályázat #Energiahatékonyság #nagykereskedés #solarkit #solarandsolar #napenergia #pályázat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *